Така наречените общностни комуникатори трябва да подобрят комуникацията между новодошлите и град Виена. Виктор Тончев извършва тази доброволна работа за българската общност. От есента на 2022 г. повече от 60 души във Виена работят като така наречените “общностни комуникатори”. Нашият заместник-председател Виктор Тончев е един от тях.

В допълнение към работата си като професионалист в сверата на финансовите услуги с фокус върху финансирането на недвижими имоти, Тончев се занимава в свободното си време като посредник между българската общност, към която самият той принадлежи, и град Виена.

“Това се случва и в двете посоки: Ако град Виена иска да разпространи информация, аз съм този, който я предава на общността. И обратното, аз предавам обратната връзка на българската общност и нейните проблеми на град Виена”, обяснява Тончев.

Визата изобщо не е проблем!
Но какви са на първо място притесненията на българските граждани във Виена?

“Трябва да кажа: българската общност всъщност няма същите пречки и предизвикателства като хората от трети страни. Като членове на ЕС ние не се нуждаем от разрешение за пребиваване, виза или допълнителни разрешителни”, обяснява Тончев.

Често фокусът е по-скоро върху теми като австрийската училищна система и разликите й с тази в България или въпроси, свързани с трудовото право. Но търсенето и предоставянето на информация също понякога се оказва предизвикателство, както Тончев знае от собствен опит.

“Проблеми създава не само немският език, но и начинът, по който тя е написана или формулирана. Информацията трябва да бъде предоставяна по много по-нископрагов начин.”

Градът има нужда от чужденци
През последните години Тончев е успял да наблюдава промяна в работата с така наречените “чужденци от ЕС”.

“Преди имаше усещането, че те са безполезни, защото не се нуждаят от визи и имат сходна култура. Въпреки това се намираме във фаза, в която имаме по-добри възможности от преди. Градът най-накрая осъзнава, че има нужда от нас. Виена се нуждае от чуждестранни работници в сферата на грижите, ИТ специалисти, преподаватели и хотелски персонал. Без чужденци Австрия не би могла да функционира”, допълва Тончев.

От опит знае, че българската общност е разделена основно между 4-ти и 5-ти район. Освен българското посолство има и много други важни институции, като например българските училища или българския православен параклис “Свети Кирил и Методий” и свързаното с него сдружение.

Цялата статия можете да прочетете тук в оригинал: https://www.meinbezirk.at/wieden/c-lokales/viktor-tonchev-erleichtert-integration-fuer-bulgarische-community_a5957203#gallery=null

Остави коментар

Подобни статии